• Voorkom dat een grote toewijding en betrokkenheid stress kan genereren

Voorkom stress genereren door grote toewijding en betrokkenheid

Hoe een energielek kan ontstaan?

Hoe een grote toewijding ook stress kan genereren (en juist een energielek kan zijn).

Herken je dat je soms de neiging hebt om jezelf te veel te laten opslokken door je werk en je geen echte rust meer kunt ervaren, zelfs niet als je vrij bent?

Je kwaliteit van toewijding en betrokkenheid kan tegelijkertijd ook een grote valkuil zijn. In je hoofd weet je dit vaak wel, maar in de praktijk is het vaak moeilijk om hier begrensd in te kunnen handelen. Vanuit toewijding geef je jezelf volledig. Op zich prachtig, maar de tijd laat zich niet stretchen; er is geen reservetijd waarin we de ‘schade’ later weer kunnen inhalen, maar vaak handelen we wel zo en komen we op een ander vlak in de problemen.

Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar draait het om

Leiderschap vanuit talent kan je hierbij helpen, bekijk het programma

Voorkom onbalans in energie

Je betrokkenheid en toewijding zegt iets over je inlevingsvermogen en de mate waarin je begaan bent met je werk. Wanneer je te betrokken bent, betekent dat je emotioneel te dicht bij het werk staat. Door over betrokken te zijn, treedt er een onbalans op tussen de energie die je aan je werk geeft en de energie die je van je werk krijgt. Daardoor raakt je energie voorraad langzaamaan leeg. Je eigenlijke kernkwaliteit slaat door en vervormt zich wat jammer is want het haalt je uit je oorspronkelijke kracht.

Je komt weer in je kracht door een balans te vinden tussen ‘betrokken zijn’ en ‘afstand bewaren’. Je kwaliteit van betrokkenheid krijgt dan veel meer effect.

Talenten optimaal benutten, vertaalt zich in een win-win situatie

Business coaching helpt je om in je kracht te staan en stress te voorkomen

Voorkom de overdrive mode

Hoe kan je leren om je toewijding en betrokkenheid juist vanuit de kwaliteit kant te blijven benutten zonder in de overdrive te komen.

Een handig hulpmiddel hierbij is om een onderscheid te maken tussen zaken waar je invloed op hebt en zaken die buiten je invloedsfeer liggen. Door hier bewust mee om te gaan, dus je betrokkenheid te gebruiken voor datgene dat binnen jouw invloedssfeer ligt, krijg je meer vat op je leven en word je energieker. Juist door je druk te maken over situaties waar je wél invloed op hebt, kun je zaken aanpakken en veranderen wat ook veel voldoening geeft.

(Wil je meer weten over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid kijk dan eens naar de theorie van Stephen Covey hierover).

Henriette Legel

Heb jij vragen over je energiebalans?

Worstel jij met je energiebalans als gevolg van je toewijding en betrokkenheid op je werk? Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie over hoe ik je hierbij kan helpen.