• Hoe ga je verder als je het gevoel hebt dat je overloopt

Wat als je emmer overloopt. Hoe ga je verder?

Soms zijn er van die periodes dat je als manager het gevoel hebt dat je taakgebieden overlopen en je niet meer die innerlijke rust hebt om overzicht te creëren. Je kan er nog niet precies de vinger op leggen waar het anders gegaan is, maar het feit is dat je op dit moment niet vanuit je kracht werkt. Dit heeft grote invloed op jou als manager, op de interacties met je medewerkers, op je humeur en meestal sijpelt dit ook door op je privévlak. Iets wat je niet wilt, maar onbewust toch gebeurt.

Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar draait het om

Wat als alles je teveel is. Hoe verander je deze situatie?

Vaak word je je terloops bewust van je veranderde houding en besef je dat je hoofd vol zit. Je houdt te veel zaken vast en neemt niet die initiatieven die je normaliter gewoon bent te nemen. Je werk voelt meer belastend aan en je hebt behoefte aan rust, maar helaas je laatste vakantie is nog niet zolang geleden. Achteraf bekeken besef je, dat als je eerlijk bent, je al een tijd lang op marathonniveau werkzaam bent. En jezelf te veel hebt laten opslokken door het werk, dusdanig dat je werk thuis nog door je hoofd dwarrelt.

Dit moet echt anders neem je jezelf voor, maar hoe? Waar begin je en hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? Dat lijkt niet zo eenvoudig, maar als je even een moment de tijd neemt om de situatie te ontwarren, krijg je veel meer lucht en ruimte om vanuit overzicht te handelen.

Talenten optimaal benutten, vertaalt zich in een win-win situatie

Leiderschap vanuit talent, kan je hierbij helpen

Drie stappen om direct mee te starten

Stap 1: Stop met negeren van je situatie

Het begint met het besef dat je in deze situatie terecht gekomen bent en de situatie niet langer meer wil negeren, wat vaak wel gebeurt. Door te negeren hoop je wellicht dat het vanzelf overgaat, maar deze hoop houd je juist gevangen in deze ongewenste situatie. Er bestaat vaak een verwarring dat, als je de situatie erkent, je de situatie dan ook goedkeurt, terwijl je dat van binnen niet zo ervaart. Erkennen is iets anders dan goedkeuren. Erkennen is aan jezelf toegeven dat de situatie op dit moment zo is. Goedkeuren is dat je het eens bent met de situatie. Meestal zit hier een eerste belemmering om uit de benoemde vicieuze cirkel te kunnen komen. Er ligt een nuanceverschil tussen erkennen en goedkeuren, door dit verschil helder te hebben, maak je een opening voor de volgende stap om weer in je kracht te kunnen komen.

Stap 2: Inventariseer wat er allemaal speelt

Laat je blik eens gaan naar de onderwerpen die er zijn en noteer de diverse items. Door dit op te schrijven krijg je meer ruimte in je hoofd dat maakt dat je meer vanuit een afstand kunt kijken naar hetgeen er is. Deze ruimte geeft gelijk meer grip en het gevoel ‘weer grond onder de voeten’ te hebben. Vanuit hier kun je verder analyseren wat je eigenlijk nodig hebt, bijvoorbeeld om duidelijker je grens te kunnen stellen. Of meer kunnen terugleggen van verantwoordelijkheden. Het helder kunnen benoemen van je verwachtingen.

Stap 3: Gun jezelf de tijd

Ga vervolgens gericht aan de slag met de inzichten die je over jezelf krijgt. Neem dagelijks een onderwerp waar je bewust aan wilt werken. Realiseer je dat als je elke dag een beetje ‘sleutelt’ aan jezelf, de impact over een half jaar verrassend kan zijn.

 

Waar liggen jouw eigen valkuilen op dit terrein waardoor je jezelf onbewust te veel laat opslokken door je werk en wat heb je hierin te ontwikkelen?

Business coaching doorbreekt oude gewoonten en helpt jou succesvoller te zijn.

Henriette Legel

Heb je vragen of wil je dat ik je help?

Loop jij over? Zit je vast in een negatieve spiraal? Heb jij naar aanleiding van dit artikel over hoe verder omdat je het gevoel hebt dat je overloopt vragen.  Neem dan gerust contact met mij op. Ik heb al vele managers, directeuren en leidinggevenden mogen helpen. Graag leg ik je uit wat ik voor jou kan betekenen.