Communiceren met impact: Hoe doe je dat?

Communiceren met impact

Communicatie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks functioneren. Alles staat of valt met een duidelijke en krachtige communicatie. Communicatieve vaardigheden bepalen voor een groot deel ons succes.

Als je communiceert met impact, breng je je ideeën en inhoudelijke boodschap veel effectiever op anderen over. Daarmee voorkom je ruisvorming en kun je het gesprek zoveel mogelijk laten verlopen zoals je wenst.

Communicatieve vaardigheden bepalen voor een groot deel je succes

De essentie van je boodschap

Om de effectiviteit van je communicatie te verbeteren, is het zinvol om je vooraf bewust te zijn van de essentie van je boodschap:

  • Wat is je inhoudelijke boodschap?
  • Wat is je achterliggende behoefte?
  • Wat is je ‘outcome’?

Regelmatig verwoorden mensen, vaak onbewust, juist datgene wat ze níet willen bereiken, Het is veel effectiever om je juist te focussen op hetgeen je wel wilt bereiken, je ‘outcome’.

Ook treedt er regelmatig verwarring op vanuit welke achterliggende behoefte je communiceert. Helderheid hierover maakt dat je meer rechtsreeks kunt aangeven wat voor jou werkelijk belangrijk is in je communicatie-‘boodschap’.

Elk ‘moeilijk’ gesprek is tegelijkertijd ook een mooie kans om jezelf te ontwikkelen

Goed luisteren

Je kunt de impact van je communicatie ook verbeteren door met aandacht te luisteren. Door ruimte te creëren om jezelf en de ander uit te laten spreken en vervolgens actief te luisteren. Dat houdt in dat je met je aandacht bij de ander bent, en je niet alvast aan het denken bent wat je antwoord zou kunnen zijn.

Door vervolgens in een paar zinnen terug te geven wat je gehoord hebt, kun je controleren of je de boodschap correct ontvangen hebt. Zo houd je de regie in het gesprek.

Dat vraagt wel dat je innerlijk een goed onderscheid kunt maken tussen jezelf en de ander, en tijdens het gesprek geen dubbele ‘agenda’ hebt. Ga, voorafgaand aan het gesprek, even na:

  • Benader ik mijn gesprekspartner met een open mind?
  • Leven er nog onuitgesproken gevoelens ten opzichte van mijn gesprekspartner?
  • En zo ja: wat doe ik daarmee?

Door dat van tevoren helder te hebben, voorkom je dat je de regie tijdens het gesprek verliest.

Ontwikkel jezelf

Eigenlijk is elk ‘moeilijk’ gesprek tegelijkertijd ook een mooie kans om jezelf te ontwikkelen. Door na zo’n gesprek te reflecteren of het gesprek ook aansloot bij wie je bent en waar je voor staat, stimuleer je je eigen ontwikkeling. Bij een volgend gesprek kun je van deze inzichten gebruik maken.

Hierdoor doorbreek je je eigen ‘geautomatiseerde’ patronen en sluiten je gesprekken steeds beter aan bij jouw essentie. Zo krijgt je communicatie meer impact.

Er zijn daarnaast nog meer factoren die de impact van je communicatie kunnen vergroten, nieuwsgierig kijk dan naar een van de programma’s.

Henriette Legel

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?

Nieuwsgierig hoe je met meer impact kan communiceren? Plan een vrijblijvend strategiegesprek in.