Werk slimmer, niet harder – 3 tips

Wil jij betere resultaten, meer werkplezier

Hoe is jouw omgang met tijd? Heb je regie over jouw tijd of laat je jezelf gedurende de dag verleiden door allerlei ad hoc zaken die passeren, spontane vragen van collega’s of een gevulde mailbox? Ben je hier zo druk mee dat je te weinig aan jouw eigen taken toekomt en de ‘tol’ betaalt na werktijd? Vaak kun je, tijdens een vakantieperiode, je eigen gedrag hierin herkennen. En heel vaak neem je jezelf voor om dit voortaan, na terugkomst van je vakantie, anders te gaan doen. Maar helaas sluipt, onbedoeld, het geautomatiseerde patroon er weer snel in, dit tot grote frustratie.

Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar draait het om

Drie tips voor in de praktijk

Met behulp van onderstaande handvatten kun je jouw onbewuste patronen doorbreken en ga je je eigen saboteurs te lijf. De kracht hierbij zit in het consequent toepassen van en het wekelijks terugblikken of je gestelde doelen, om meer grip over je eigen tijd te krijgen, zijn behaald.

  1. Wees meedogenloos in beschermen van jouw aandacht
  2. Zorg voor een goede agenda planning
  3. Pas camouflagetechniek toe

Talenten optimaal benutten, vertaalt zich in een win-win situatie

1. Wees meedogenloos in beschermen van jouw aandacht

Wees realistisch en maak keuzes waar jij je aandacht en energie aan geeft. Inventariseer welke tijdsinvestering de meeste impact heeft. Wees selectief waar je JA tegen zegt. En maak met jezelf de afspraak dat, als je ergens JA tegen zegt, op een ander gebied ook NEE zegt. Wees meedogenloos t.a.v. alle verleidingen die je van je koers afbrengen. De uitdaging is niet zozeer de hoeveelheid aan informatie, maar hoeveel aandacht je aan welke informatie geeft.

2. Zorg voor een goede agenda planning

Creëer meer rust door denk-werk en doe-werk daadwerkelijk in je agenda te splitsen. Plan denk-tijd en doe-tijd blokken in je agenda. Het switchen tussen denken en doen kost vaak onnodig veel energie. Je hersenen hebben daarna relatief veel tijd nodig voordat je een gerichte focus kunt hebben.

Plan een dagelijkse en wekelijkse review met jezelf in. Check aan het einde van de dag welke dingen zijn blijven liggen, prioriteer en plan dit in voor de volgende dag. Check ook aan het einde van de week welke taken al uitgevoerd zijn en welke taken evt. doorgeschoven moeten worden. Prioriteer en plan dit in voor de aankomende week.

3. Pas camouflagetechniek toe

Zorg voor een goede balans tussen beschikbaarheid en afzondering. Dit is essentieel om dingen voor elkaar te krijgen en resultaten op te leveren. Zorg ervoor dat je regelmatig even offline bent als je geconcentreerd en creatief werk wilt doen. Boek in je agenda ‘meeting time’ met jezelf in, dit is tijd voor creatief nadenken, evalueren en vooruitplannen.

Henriette Legel

Wellicht ben je na deze handvatten nieuwsgierig geworden hoe je meer regie over jouw tijd kunt hebben en een werkstructuur kunt ontwikkelen die meer efficiëntie en overzicht geeft én tegelijkertijd ook jouw werkplezier vergroot.

Graag nodig ik je van harte uit om een vrijblijvend strategiegesprek in te plannen. Dan hoor ik waar je nu tegen aanloopt en wat je nodig hebt om daadwerkelijk grip over jouw tijd te hebben.

Plan een vrijblijvend strategiegesprek in.