• Ezzenzie - Hoe diversiteit aan talenten de groei van je organisatie versterkt

Hoe diversiteit aan talenten de groei van je organisatie versterkt.

Een mix aan talenten maakt het verschil

Een mix van de juiste talenten op de juiste plaats in de organisatie kan hét verschil maken in het verkrijgen van lange termijn succes. Punt hierbij is om de individuele talenten van medewerkers goed in kaart te brengen. Wie is sterk in welke fase van organisatiegroei en welk type leiderschap is hieraan ondersteunend. Nb de verschillende fases vragen ook om een andere accent van leiderschap.

Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar draait het om

Organisatiegroei fases

Als je kijkt naar de start van een organisatie begint dit vaak vanuit een goed idee in de vorm van een dienstaanbod of het fabriceren van een product. Achter dit idee zit meestal een creatieve geest. Een creatieve geest heeft vervolgens onderzoekende spelers nodig om uit te proberen wat wel en wat niet werkt in de bestaande markt. Als eenmaal een keuze is gemaakt voor een bepaald prototype of een gericht dienstaanbod, komen ‘de bouwers’ aan bod; medewerkers die het leuk vinden en passie ervaren om ‘de mouwen op te stropen’, de echte doeners.

In deze fase kan een bedrijf exponentieel groeien. Wil je als bedrijf meer winstgevend worden, dan is het van belang om scherpe doelen te stellen en resultaat gedreven te zijn. Hiervoor zijn weer collega’s nodig met andere talenten.

Tenslotte als je als organisatie op termijn succesvol wilt blijven, is focus op kwaliteit en behoud van waarden een must. Dit hele proces laat zich terugzien in een S curve; de start is langzaam en de curve buigt af aan de top.

Talenten optimaal benutten, vertaalt zich in organisatiegroei

De vier seizoenen

Deze curve kun je vergelijken met seizoenen; het winterseizoen staat gelijk met de creatieve nadenkers. De lente vertaalt zich naar hard werken, de zomer is de fase van groei en de herfst is de oogstfase, vertaalt naar het verdienen van geld.

Het mooie van deze metafoor is dat de talenten van medewerkers gepositioneerd kunnen worden op de curve, daar waar hun bijdrage aan groei van de organisatie optimaal is. Als je op deze manier naar je ‘human capital’ kijkt, koppel je het groeipotentieel van mensen aan de natuurlijke groeicyclus van de organisatie, een win-win voor beide wat resulteert in een grote mate van werkvervulling en duurzame inzetbaarheid.

Op deze manier kijken werkt tegelijkertijd ook heel ondersteunend in de samenstelling van een dynamisch team. Als je de juiste match maakt m.b.t. de groeifase van de organisatie en dit koppelt aan de juiste talenten van je medewerkers, creëer je een voedingsbodem voor duurzame groei.

Henriette Legel

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?

Ben je nieuwsgiering geworden hoe een diversiteit aan talenten binnen de organisatie juist het positieve verschil kan maken en daadwerkelijk bijdraagt aan succes op lange termijn?

Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie om de aanwezige diversiteit meer te stroomlijnen en de gewenste richting mee te geven naar groei. Plan een vrijblijvend strategiegesprek in.