Door aanbrengen van focus laat je de organisatie groeien

Ben jij iemand die vol vanuit passie werkt, veel kennis heeft, bruist van energie en bij veel taakgebieden betrokken is? Misschien ben jij dan die ene duizendpoot die alles kan, maar in de praktijk maak je juist het verschil door je te richten op wat de organisatie echt nodig heeft om de gestelde doelen te realiseren. Dit vraagt om een goed onderscheidingsvermogen welke taken bijdragen aan de resultaatgebieden en welke taken evt. in potentie op termijn zouden kunnen bijdragen. Geef je ‘gas’ in de juiste richting of houd je te veel opties open in de hoop dat deze opties misschien succesvol kunnen worden?

Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar draait het om

Durf jij echt te kiezen?

Een bewuste keuze houdt in dat je focus aanbrengt, een duidelijk koers hebt en je niet laat verleiden door zaken die veel aandacht vragen en niet echt rendement opleveren. Door gericht hierin te schakelen, bouw je constructief aan de gewenste groeirichting van de organisatie en tegelijkertijd groeit daarmee ook jouw rol en invloed.

In de praktijk zie je vaak dat, groeiende in je rol, ‘vergeten’ wordt om actief en bewust taken over te dragen aan collega’s, waardoor jouw ‘bordje’ met taken overvol wordt. In groeiend leiderschap mag het zo zijn dat bij elke taak waar je JA tegen zegt, ook betekent dat je een ander taak mag delegeren. Actief overdragen van taken en dus loslaten creëert ruimte voor nieuwe taakgebieden, die ook passend zijn bij je nieuwe rol. Vaak blijf je onbewust als een soort ‘automatische piloot’ nog taken verrichten die bij je vorige rol behoorde. Dit is een van de valkuilen waarmee je de organisatie kleiner houdt en jezelf ook!

Talenten optimaal benutten, vertaalt zich in een win-win situatie

Welke stappen ga jij zetten?

Een stap ‘omhoog’, of het nu horizontaal of verticaal is, maakt dat je taken ook vanuit een ander perspectief mag gaan benaderen. Waar je voorheen veel op de hoogte was van de ‘ins en outs’ op de afdeling. Wordt er nu meer beroep gedaan op communicatieve vaardigheden en gerichte aansturing. Zijn de verwachtingen die je hebt t.a.v. je medewerkers duidelijk? Wordt er proactief gecommuniceerd op de afdeling of ga je zelf nog te veel achter zaken aan? Hoe stuur je jouw teamgenoten zo aan dat eenieder zijn talenten optimaal benut en daarmee bijdraagt aan de gewenste groei van de organisatie?

Henriette Legel

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?

Dit zijn wat voorbeelden van vragen die in de praktijk wachten op een gerichte aanpak. Ben je nieuwsgierig geworden hoe jij gericht kan groeien in je eigen rol en deze inzichten ook daadwerkelijk kunt implementeren in de dagdagelijkse praktijk, plan dan een vrijblijvend strategiegesprek in. Ik hoor graag waar jij nu tegenaan loopt en wat jij nodig hebt om daadwerkelijk het verschil te maken voor jezelf en de organisatie!