Groei-Curve maakt groei inzichtelijk

Groei volgens de seizoenen

Net als een jaar met zijn vier seizoenen, verloopt groei binnen een onderneming ook volgens een vast patroon. De winterfase kenmerkt zich door vernieuwing; het idee wordt geboren en komt tot exploratie. De lentefase volgt met investeren, concretiseren en bouwen. De zomerfase staat voor efficiëntie en oogsten en tenslotte volgt de herfstfase met borgen. Iedere fase heeft zijn eigen karakteristiek en voor een goed resultaat kan er geen ontwikkelfase worden overgeslagen.

Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar draait het om

 Blijvend oogsten

Weten waar je product, dienst of organisatie zich op de groeicurve bevindt, maakt het mogelijk te anticiperen op wat gaat volgen;

  • Is wat we vandaag doen, morgen nog wel geldig?
  • Moeten we al met iets nieuws beginnen of kunnen we nog doorgaan op de ingeslagen weg?
  • Welke talenten zijn in onze organisatie nodig om verdere groei te bewerkstelligen?

Om als organisatie ook op termijn succesvol te blijven is het tijdig onderkennen van een nieuwe winterfase van exploratie noodzakelijk. Bij een nieuwe fase hoort een nieuwe of aangescherpte strategie.

Talenten optimaal benutten, vertaalt zich in een win-win situatie

Talentenestafette

Het succes van je organisatie wordt voor een groot deel bepaald door de medewerkers die er werken. Door meetbaar te maken welke talenten je binnen de organisatie hebt, kun je medewerkers faciliteren zodat zij optimaal bijdragen aan organisatiegroei.

Voor de verschillende fasen in een groeiproces zijn verschillende talenten nodig. Vernieuwers zijn doorgaans geen afmakers. Iemand met een goed idee moet dat ook uit handen durven geven. Als dat niet gebeurt, kan een idee nooit echt succesvol uitgroeien tot iets concreets. Degene die ‘het stokje’ overneemt, werkt het idee verder uit en geeft het op zijn beurt weer door aan de volgende; de uitvoerder. Het stokje wordt als in een estafette doorgegeven. Als een talent in dit estafette-proces ontbreekt, komt het stokje niet over ‘de finish’ en wordt het resultaat niet optimaal bereikt. Als talent optimaal wordt benut, werkt dat in ieder z’n voordeel; een win-win situatie.

Nieuwsgierig naar waar je organisatie op de groei-Curve staat en welke talenten nodig zijn om gericht te kunnen groeien? Plan een vrijblijvend strategiegesprek in.

Henriette Legel

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?