• Corona geeft boost aan ontwikkeling soft-skills

Corona legt belang ontwikkeling soft skills bloot

Als één woord de afgelopen en huidige periode van toepassing is, is het ‘aanpassingsvermogen’. Corona heeft ons op allerlei vlakken uitgedaagd om op andere manieren te werken en te leven. Hoe en of we standhouden, heeft veel te maken met de ontwikkeling van onze soft skills. Zoals bijvoorbeeld, ons vermogen om ons aan te passen aan de omstandigheden.

Dat klinkt simpel, maar het is niet iedereen van nature gegeven. Aanpassen moet je leren en is niet voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen raken ontregeld bij veranderingen omdat het vertrouwde verdwijnt en ze daarmee hun houvast verliezen. Anderen floreren juist bij veranderingen. Corona heeft ons hoe dan ook collectief geraakt en extra uitgedaagd in onze vaardigheden wat betreft, veerkracht, flexibiliteit en weerbaarheid.

Andere vormen van communicatie

Door het thuiswerken hebben we versneld het online werken moeten leren en daardoor ook andere vormen van communicatie. Online is het moeilijker af te lezen hoe het écht met iemand gaat. Het maakt het ‘tussen de regels door lezen’ lastiger. Lichaamshouding en uitdrukkingen zijn minder makkelijk te zien. Doorvragen en samenvatten zijn juist nu extra belangrijke ‘zachte vaardigheden’.

Hoe je met veranderingen omgaat, heeft veel te maken met ontwikkeling van je soft skills

Ook van het management vraagt dit de nodige soft skills. Inlevingsvermogen bijvoorbeeld. Zien dat niet iedereen op dezelfde manier met wisselende omstandigheden om kan gaan. Begrip tonen en in contact blijven. Tegelijkertijd moet het management wel richting blijven geven, proberen de neerwaartse spiraal een halt toe te roepen en stimuleren dat tegenslagen worden omgebogen naar mogelijkheden, een pittige opdracht.

Winst voor de toekomst?

Hoe je met veranderingen omgaat, heeft ook te maken met je persoonlijkheid. Pioniers en strategen hebben doorgaans minder moeite met aanpassen dan mensen die meer behoudend zijn. Binnen de persoonlijkheidsleer noemen we behoudende mensen ‘blauw’. Hun kwaliteiten liggen meer op ‘het borgen van’ dan op ‘omgaan met veranderingen’.

Welke kleur je ook hebt, iedereen wordt nu flink uitgedaagd. Het gaat om continu aanpassen en improviseren: proberen om binnen abnormale tijden het normale te doen. Jezelf goed blijven managen is onder normale omstandigheden vaak al een uitdaging en nu al helemaal. Bedenk dat alles wat je nu hebt opgestoken, ook straks van waarde is. Laten we de skills die we nu op doen, vooral meenemen en blijvend inzetten in de toekomst.

Nieuwsgierig hoe je jouw soft skills meer tot ontwikkeling kunt brengen en meer regie over je leven kunt nemen, plan een vrijblijvend strategiegesprek in.

Henriette Legel

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?